Blaf Plaza

Uw dierenblog

Waarom wordt mijn hond kreupel? 

Honden zijn actieve dieren, die graag wandelen en ravotten met andere honden. Soms kan zo’n blije hond in korte tijd minder actief worden. Hij heeft geen zin meer om te wandelen, hij staat moeilijk op en kan niet meer goed in een auto springen. Het is mogelijk dat er dan sprake is van heupdysplasie hond. Dat is een medisch probleem van het achter gewricht van de hond, kortweg HD genoemd. In het gewricht sluiten de beide helften van het bot niet meer goed op elkaar aan, waardoor ernstige slijtage gaat optreden. 

  1. Pijnklachten 

Heupdysplasie hond is een chronische aandoening. Je hond zal er de rest van zijn leven last van hebben. In eerste instantie houdt de aandoening in, dat de gewrichtskapsels door de slechte aansluiting van het bot in de kop en de kom van het gewricht gaan uitrekken. Beide delen glijden dan grotendeels langs elkaar. Het kapsel wordt dikker en minder flexibel. In een later stadium zal kraakbeen, dat in het gewricht moet zorgen voor het soepel langs elkaar glijden van de botten, verdwijnen. Daardoor wordt elke beweging pijnlijk. Als je ontdekt dat je hond last heeft van HD kun je daar rekening mee houden. 

  1. Signalen van heupdysplasie hond 

Zojuist is al kort aangegeven dat er mogelijk een probleem is met heupdysplasie hond als je actieve huisdier ineens minder zin heeft om naar buiten te gaan. Als je goed oplet kun je ook ontdekken dat de hond een beetje mank loopt, moeite heeft met zitten en opstaan, of meteen na een zware inspanning enkele seconden kreupel is. Om uitsluitsel te krijgen over de oorzaak van die verschijnselen moet je je huisdier laten onderzoeken door een dierenarts. HD bij honden kan 2 oorzaken hebben: erfelijkheid of een te zware belasting als pup. 

  1. Pijnklachten voorkomen 

Heupdysplasie hond is niet te genezen, maar je kunt wel veel dingen doen om de klachten van je hond te verminderen. Als dat succesvol is heeft je hond er bij de dagelijkse activiteiten vrijwel geen last van. Eén van de belangrijkste dingen is dat de hond niet te zwaar mag worden. Een hond met overgewicht moet zijn heupgewricht veel zwaarder belasten dan een hond met een gezond gewicht. De hond moet ook in een goede conditie blijven. Dat doe je door hem voldoende beweging te geven, maar niet te lang achter elkaar. Voedingssupplementen kunnen helpen om de afbraak van kraakbeen tegen te gaan. 

Tip: Puurvoordieren.nl