Blaf Plaza

Uw dierenblog

Blaasontsteking hond is een vervelende kwaal

Als je hond steeds maar kleine beetjes plast, als de plas anders ruikt dan anders, als de urine troebel is of als er zelfs bloed in de urine zit, dan kan het zomaar zijn dat er een blaasontsteking hond gaande is. Niet ieder baasje zal dit snel in de gaten hebben. Dat is niet zo vreemd. Veel honden plassen al veel kleine beetjes om hun territorium te markeren. Plasje hier, plasje daar. Maar meestal is er met het uitlaten ook een moment waarin de echte plas plaatsvindt. Valt het je op dat dit moment niet komt? Of zie je dat je hond pijn heeft bij het plassen? Ook dan is blaasontsteking hond een goede mogelijkheid. Teefjes hebben eerder last van een blaasontsteking dan reutjes, dat komt door de lengte van de plasbuis.

Blaasontsteking hond zelf behandelen

Je kunt er voor kiezen om de blaasontsteking hond zelf te behandelen. Je geeft je hond dan voedingssupplementen met een hoge dosering cranberry en vitamine C. Deze middelen maken de urine extra zuur en zullen er op die manier voor zorgen dat de bacteriën geen overlevingskans hebben. Bacteriën kunnen een hoge zuurgraad niet overleven. Laat je hond ook nog extra veel water drinken, dit zorgt ervoor dat je hond meer moet plassen, dit zorgt voor een betere doorstroming en hierdoor kunnen de bacteriën uitgeplast worden.

Bij twijfel: schakel de dierenarts in

Je wilt natuurlijk niet dat je hond pijn heeft of dat de blaasontsteking hond verergert. Het is daarom wel verstandig om bij twijfel de dierenarts in te schakelen. De dierenarts zal er, naar alle waarschijnlijkheid, een antibioticakuur voor voorschrijven. Dit is over het algemeen een kuur van 10 dagen met 2 pillen per dag. In sommige gevallen zal ook een injectie met een boost antibiotica gegeven worden. Het is wel slim om ook probiotica te geven aan je hond. Antibiotica kan een flinke aanslag zijn op de darmflora. Door pre- of probiotica is het mogelijk om het herstel te versnellen.

Speciaal voer kan nodig zijn

Heeft je hond telkens weer een blaasontsteking of last van blaasgruis? Dan kan het verstandig zijn om speciaal voer te geven. Voer dat de vorming van blaasgruis weet te voorkomen. Zo kan het zijn dat je hond een lang, gelukkig, pijnloos leven zal leiden. Het voer is van diverse merken beschikbaar. Het zal misschien even zoeken zijn naar wat je hond graag eet, sommige honden kunnen nogal kieskeurig zijn, maar het is wel de moeite waard.