Blaf Plaza

Uw dierenblog

De Pronkrug

pronkrug

De Pronkrug is de benaming voor een hondenras dat afkomstig is uit zuid Afrika. Het hondenras is ook bekend onder de namen Rifrug, Leeuwenhond en Rhodesische Pronkrug. Het is een stevige grote hond die vooral werd gefokt en gebruikt voor de jacht op groot wild. Daarbij kun je denken aan de leeuw. Hij werd vooral gebruikt om het huis waarin je woonde te verdedigen. Het kenmerk van dit ras is de ridge oftewel de pronk. Het is een brede strook haar op de rug die tegen de haarrichting ingroeit. Deze brede strook is er al vanaf de geboorte. Het is een krachtige hond die vooral snel is.

pronkrug

Kenmerken van de Pronkrug

Een volwassen hond is een sterke, mooi gespierde hond. Hij is actief en heeft een symmetrisch silhouet. Het uithoudingsvermogen is groot en hij kan zeer hardlopen. Hij is wendbaar, wat bij de jacht van pas komt.

De tegen de richting ingroeien van de haren begint direct achter de schouders van de hond. De ridge loopt door tot aan de heupen van de hond. De breedte van de ridge mag ongeveer gemiddeld 5 cm bedragen.

De kop van de hond is behoorlijk lang. De schedel is vlak en vrij breed tussen de oren. De kop moet, als hij rust, zonder rimpels zijn. Zijn snuit is lang en hij heeft stevige kaken.

Het is een intelligente hond die zich waardig gedraagt. Hij is gereserveerd tegenover vreemden. Hij is niet agressief, maar zal zich ook op zijn gemak voelen bij anderen.

pronkrug

De ogen moeten helder en glanzend zijn. Ze moeten de Rhodesian Ridgeback intelligente uitdrukking hebben. De kleur van de ogen moet overeenkomen met de neus. Bij een zwarte neus horen donkere ogen en bij een leverkleurige neus horen amberkleurige ogen.

Zo zijn er nog veel meer kenmerken die bij deze hond horen. Het meest opvallende kenmerk is toch de brede strook haargroei op de rug.